Annyonghaseyo~(mood korea pagi-pagi nieyh~)^^
Kali ini saya ingin menceritakan serba sedikit berkaitan faktor yang harus dititik beratkan ketika merancang menu...so, take a peep yeah...(:
1) Perancangan Menu.

;) Definisi :-
- Satu senarai hidangan lengkap untuk sesuatu sajian.
;) Tujuan Merancang Menu :-
- Menyediakan sajian yang diperlukan.
- Menjimatkan bahan,masa dan tenaga.
- Menyediakan sajian yang menepati anggaran belanjawan.
Contoh Menu
:3 Pagi :- sandwich, nasi lemak, susu segar.
![]() |
:3 Minum Pagi/ Petang :-
Kek pisang, karipap, air teh/ kopi.
:3 Makan Tengah hari/ Malam :-
Nasi minyak. acar timun, jus tembikai
![]() |
Faktor Penentu Menu :-
- Tujuan Sajian - Tentukan majlis formal atau tidak formal
- Kegemaran - Kenalpasti sajian atau makanan yang digemari.
- Kepelbagaian - Hidangan haruslan mengandungi variasi dari segi kaedah memasak, bahan yang digunakan, warna serta rasa.
- Sumber Tenaga Dan Masa - Makanan dapat disiapkan dan dihidangkan mengikut masa yang di rancang.
- Perbelanjaan - Menu haruslah berdasarkan peruntukkan yang disediakan. Bilangan tetamu - bilangan tetamu haruslah diketahui terlebih dahulu untuk mengelakkan kekurangan atau pembaziran makanan.

~Lebih Baik menyalakan lilin, daripada menyumpah kepada kegelapan~
mana mee hailam..mkanan kegemaran aku.btul aku xtipu
ReplyDeletemee hailam hanya sesuai dimakan pada waktu petang bersama org tersayang~ :)
Deleteresipi cengkodok xde ke cg arm??
ReplyDeletejika berkesempatan saya akan sertakan nnty~ heheheheh*ada gaya cikgu tak?muahehehehe
Deleteterima kasih atas perkongsiaan yang bermanfaat untuk saya juga sebagai seorang pelajar major kh..
ReplyDelete